Povratak

Promjena ponašanja, malaksalost i letargija mačka oboljelog od FIV-a | Kućna njega

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam mačka starog 6 godina. Kao malo mače smo ga uzeli sa ulice i od tada ne napušta kuću niti izlazi napolje. Prvi zdravstveni problem se pojavio prije 6 mjeseci kada mu je dijagnostifikovana astma. Pod stalnom je terapijom Deksazonom. Prije 5 dana smo primjetili da je letargičan, nije jeo (što obično radi i apetit mu je bio uvećan zbog terapije). Poveli smo ga veterinaru. Imao je temperaturu malo povišenu. Testiran je na FIV i nažalost pozitivan je. Ostatak nalaza je dobar (glukoza, krvna slika, urin, stolica). Primio je dvije inekcije antibiotika Bautril i date su nam tablete. Ima i promjenu na oku u vidu sive mrlje za šta nam je veterinar dao Neodeksacin kapi za oči. Ono što nikako ne ide na bolje je njegovo stanje i raspoloženje. Stalno leži, ne jede i ne pije dovoljno (vodu mu dajemo na špric, a hranu na kašiku). Nema volje, ne liže se, rijetko reaguje na dozivanja, potpuno je odsutan. Napravi par koraka i legne. Čak je počeo piškiti po kući jer mu je teško poći do posipa. Kad ga stavimo na posip, onda je ok. Na dodire se ne buni. Ne bih rekla da ga nešto boli. Ponekad čak i prede. Možete li mi reći šta da radim? Da li se i kako može utvrditi uzrok letargije? Imate li neki savjet šta da uradimo od analiza dodatno, s obzirom da na pregledima više ja pričam nego veterinar. Hvala unaprijed, Marina

O: Kod FIV-a nažalost nema potpunog izlječenja, pacijenti se liječe prema simptomima odnosno sprječavamo razvoj takozvanih sekundarnih infekcija (bakterijskih) koje su ujedno i urok povećane tjelesne temperature, nujnosti i smanjenoga apetita. Mačke oboljele od FIV-a treba držati kod kuće kako bi što manje imale kontakt s drugim bolesnim mačkama i uzročnicima, hraniti ih sa što boljom hranom, podizati imunitet (npr. Recovery, a/d konzerve), ImmunoBoost pet pasta i slični preparati. Hrana i voda moraju biti što dostupniji kao i WC posuda s pijeskom.

Mace jako prikrivaju svoje loše stanje (bolest), tako da u Vašem slučaju gdje je vidljiva klonulost i malaksalost, morate prihvatiti takvo stanje, hraniti ga što češće mokrom hranom (navedene konzerve za oporavak) kroz neko duže vrijeme. Vršenje nužde van WC-a je uobičajena pojava kod bolesnih mačaka čime upozoravaju svog vlasnika na svoje stanje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr